Når vinterkulda ligger som verst over det langstrakte landet vårt er det godt å vite at man kan oppholde seg innendørs med god samvittighet og spille dataspill mens man koser seg med en kopp kaffe.

Dagens spill inneholder grafikker med veldig realistiske gjengivelser, og av og til føler spilleren at man nesten er til stede på stadion hvor dramatikken utspiller seg. I denne artikkelen skal vi derfor se på noen av de gamle spillklassikerne som ble tilbudt i det forrige årtusenet, og som du kan spille gratis på en moderne PC.

 

Commodores gullalder

Dette skjermbildet huskes nok av de fleste personer over 35 år. (CC BY 2.0) by Regorius

Commodore var stor på 1980-tallet og denne maskinen satt standarden for fotballspill i løpet av Tippekampens storhetstid i Norge. Det fantes nemlig en tid hvor det bare ble vist fotball på lørdager klokken 16. I dag kan vi få fotball tips på storklubber som Liverpool direkte på nett, men på 80-tallet måtte disse føres inn for hånd om formiddagen.  I moderne spill ser vi naturtro gjengivelser av berømte trenere som Jürgen Klopp og Pep Guardiola, mens man på den tiden måtte nøye seg med mer arkade-lignende spill elleve mot elleve.

 

Emlyn Hughes satt standarden

 

Spillet Emlyn Hughes International Soccer ble utgitt i 1988, og her ble det endelig mulig å spille egendefinerte ligaer med ekte spillere. De nødvendige lisensene manglet, men dette ble løst ved at man enkelt kunne endre navnene på både lag og spillere. Sett med dagens briller er grafikken selvsagt ikke den beste, men det er jo nettopp dette som gjør det hele så sjarmerende. Hjelpeløse sklitaklinger og keeperspill blir tatt til et nytt nivå i det som regnes blant de aller største Commodore-klassikerne.

 

Vinn et stort mesterskap med England

 

Det lave minnet på en commodoremaskin gjorde det vanskelig med kompliserte managerspill, men tittelen Tracksuit Manager skulle vise seg å bli banebrytende. Her leder du England eller et annet landslag på vei mot heder og ære, noe som mange sikkert vet at ikke er en enkel oppgave. De fleste spillerne i databasen på Tracksuit er nå godt oppe i 50- 0g 60-årene, og det passer således perfekt for alle barn født på 1960-og 70-tallet. Spillet er regnet som 1980-tallets klart beste managerspill, men snart kom det et nytt tiår og mer avansert teknologi.

 

Amigas grafikk var betydelig bedre. (CC BY-ND 2.0) by Quagmire’s Photos

90-tallet blir en skillevei

 

Når 1980-tallet gikk mot slutten hadde Amiga gjort sitt inntog på mange gutterom. Denne maskinen tilbød en en langt bedre grafikk enn Commodore, og spill som Kick Off og Player Manager satt en helt ny standard angående laguttak og tilgjengelige spillere i databasen. Sistnevnte fungerte også som en inspirator til dagens meget populære tittel Football Manager.

På slutten av 1990-tallet ble allikevel Amigaen utkonkurrert av de stadig sterkere PC-ene, men du kan enkelt laste ned og spille de gamle klassikerne på laptopen din i dag. Dette kan enten gjøres direkte i nettleseren eller ved at du laster ned en emulator, sånn at du får den moderne PC-en din til å tro at den er en Commodore eller Amiga. Deretter kan du vise fram triksene dine til den yngre generasjonen, men ikke bli altfor fornærmet hvis de flirer litt av deg.

Delivering effective & creative designs